nieuws
hoe duurzaam is trunkrs eigenlijk
Default Trunkrs News Image

Hoe duurzaam is Trunkrs eigenlijk?

04-03-2020

Steeds meer mensen die regelmatig iets kopen via een webshop, vinden het belangrijk dat de bezorging van hun bestelling op een zo duurzaam mogelijke manier gebeurt. Toch bezorgen nog lang niet alle bezorgdiensten duurzaam. Dat brengt ons op de vraag: hoe duurzaam is de bezorging van Trunkrs eigenlijk? Jan Wijn, CEO van Trunkrs en groot voorstander van duurzaam transport, geeft antwoord.

Jan: “Inmiddels heeft Trunkrs de ambitie uitgesproken om de eerste bezorger in Nederland te zijn die volledig 'groen' levert. Het is onze bedoeling om vanaf komende zomer volledig elektrisch te gaan bezorgen in Amsterdam.”

DUURZAME BEZORGING IN DE BUITENGEBIEDEN

Ook in de niet stedelijke gebieden heeft Trunkrs vergaande plannen als het gaat om duurzaam bezorgen. “In Noord Holland zijn we op dit moment aan het onderzoeken hoe we elektrisch rijden in de buitengebieden rendabel kunnen maken”, vervolgt Jan. “We maken dagelijks veel ritten in Noord Holland, dus het is interessant om uit te zoeken welke ritten we elektrisch kunnen doen. Om daarachter te komen zijn we aan het onderzoeken wat in de dagelijkse praktijk de maximale range is die we kunnen bereiken en hoeveel pakketten we dan per rit kunnen afleveren.”

FUNDING

Maar daar blijft het niet bij, want als Trunkrs elektrisch bezorgen in de stedelijke- en buitengebieden eenmaal goed getest heeft, wil het bedrijf deze manier van bezorgen over heel Nederland gaan uitrollen. Maar wat kost zoiets eigenlijk? En hoe heeft Trunkrs dit voor elkaar gekregen? Jan: “De overgang van rijden op fossiele brandstof naar elektrisch rijden vraagt natuurlijk de nodige investering. Dit kunnen we niet alleen. Daarom werken we met partners. Zij hebben de middelen. En wij helpen hen door meer voor hun diensten te betalen en een mooie lease deal voor hen mogelijk te maken. Om ons voornemen van volledig duurzame bezorging te kunnen waarmaken, hebben we recent een financiering van 3,5 miljoen euro opgehaald. Dankzij deze financiering kunnen wij meer betalen aan onze partners voor hun diensten. Op deze manier hopen we binnenkort volledig 'groen' te bezorgen door heel Nederland.”

AANPASSING VAN JE PLANNING

“Naast een financiële investering, vraagt duurzaam bezorgen ook de nodige aanpassing van je planningssystematiek. Zo moet je rekening houden met de maximaal haalbare range van je bestelbus. Als je bijvoorbeeld 150 kilometer kunt rijden met een volle accu, dan moet je zorgen dat je route niet langer is dan 120 kilometer. Zo hou je nog ‘juice’ over om een paar kilometer om te rijden, mocht dit nodig zijn. En je moet altijd zorgen dat de accu van je bestelauto of -bus volledig opgeladen is voor je aan je route begint. Voor bezorging met een e-bike moet je rekening houden met een maximale range van 50 kilometer.”

HOE MEER HOE BETER

“Voor webshop ondernemers die naar een meer duurzame bedrijfsvoering willen, is het een ‘quick win’ om samen te werken met partijen die hier al mee bezig zijn. Op deze manier kun je je als ondernemer op een positieve manier onderscheiden. En ook hier geldt de wet van de grote getallen: hoe meer pakketten er elektrisch bezorgd worden, hoe groter de positieve impact (minder stikstof uitstoot) op het milieu is. En zeg nu zelf: wie vindt dat nou niet belangrijk in deze tijd?”

WETEN HOE DUURZAAM TRUNKRS IS?

Meer weten over de superservice van Trunkrs? Neem dan contact met ons op!