nieuws
is next day delivery geschikt voor jouw webshop
Next Day delivery

Is Next Day delivery geschikt voor jouw webshop?

27-05-2021

Met Next Day delivery kan jij als webshop de slogan ‘Vandaag besteld, morgen in huis’ waarmaken. Deze extra service biedt een heleboel voordelen voor jouw webshop en uiteindelijke klanten. In deze blog lichten wij toe hoe Next Day delivery werkt, of het iets voor jouw webshop is en welke voordelen het jouw webshop oplevert. 

Wat houdt Next Day delivery in?

Bij Next Day delivery ontvangen consumenten het pakket dat ze vandaag bestellen, morgen in huis. Elke webshop spreekt met een bezorgservice een een cut-off tijd af. Tot dit tijdstip kunnen consumenten bestellen om hun product de volgende dag in huis te hebben. ‘s Avonds komt de bezorgservice langs om alle pakketten op te halen. Deze brengt ze vervolgens naar het eigen depot of magazijn. De volgende dag worden ze vanuit dit magazijn verzonden. 

Dit is heel anders dan hoe Same Day delivery werkt. Vervoerders die Same Day delivery aanbieden, hanteren meestal een cut-off tijd tussen de 8.00 en 11.00. Pakketten die voor die tijd besteld zijn, worden dezelfde dag nog geleverd. De pakketten worden dan aan het einde van de ochtend of begin van de middag opgehaald om dezelfde dag nog aan consumenten te leveren. 

Hoe werkt de Next Day delivery service van Trunkrs?

Bij Trunkrs werkt Next Day delivery anders dan bij de meeste vervoerders. De cut-off tijd ligt bij ons namelijk rond middernacht in plaats van tussen 16.00 en 18.00. Pakketten halen we niet dezelfde avond, maar de volgende ochtend op. Dit logistieke proces lijkt erg op Same Day delivery.  Webshops profiteren daardoor van deze gunstige tijden en nachtwerk is hierdoor namelijk onnodig. Daarnaast bezorgt Trunkrs pakketten altijd in de avonduren tussen 17.00 en 22.00. Omdat de meeste consumenten in de avonduren thuis zijn wordt 99% van de pakketten bij de eerste afleverpoging bezorgd. Hierdoor hebben consumenten hun pakketje altijd binnen 24 uur in huis. Het proces bij Trunkrs verloopt als volgt:

 1. De webshop meldt alle bestellingen voor de cut-off tijd aan bij Trunkrs. 

 2. De volgende dag tussen 10.00 uur en 13.00 uur halen onze bezorgers de pakketten op bij het magazijn en brengen deze vervolgens naar het depot van Trunkrs in Nieuwegein. 

 3. De pakketten worden gesorteerd per regio en klaargemaakt voor verzending.

 4. Tussen 17.00 en 22.00 leveren onze bezorgers de pakketten bij de consument af. 

Voor wie is Next Day delivery geschikt?

Next Day delivery is in principe voor iedere webshop geschikt. Gemiddeld verwacht 23% van de Nederlandse consumenten binnen een dag hun pakket in huis te hebben. Voor sommige branches liggen deze verwachtingen zelfs een stuk hoger. Dit geldt met name voor de onderstaande branches:

 1. Elektronica (50%). Veel elektronische apparaten moeten snel vervangen worden, denk bijvoorbeeld aan laptops, telefoons en vaatwassers.

 2. Levensmiddelen (48%). Voor levensmiddelen is het niet alleen fijn voor de consument om het product snel in huis te hebben. Het is ook belangrijk dat het bezorgproces niet te lang is om verspilling tegen te gaan.

 3. Medicijnen (44%) zijn meestal dagelijks nodig. De noodzaak om deze binnen 24 uur in huis te hebben ligt daarom vaak hoog.

 4. Auto en accessoires (44%). De auto is nog steeds een van de belangrijkste vervoersmiddelen, zeker wanneer je niet gemakkelijk gebruik kan maken van het openbaar vervoer. Meerdere dagen wachten om een klein onderdeel te kunnen vervangen is vaak geen optie.

 5. Klus en verfartikelen (42%). Wanneer je ‘s avonds aan het klussen bent en niet verder kunt omdat je een belangrijk onderdeel mist, wil je dat zo snel mogelijk in huis hebben.

Ook al jouw webshop niet in de bovenstaande branches past, kan Next Day delivery nog steeds een goede keuze zijn. Next Day delivery maakt het mogelijk om jouw webshop qua propositie te meten met grote e-commerce spelers als Cooblue, Bol.com en Picnic. Met een premium bezorgervaring  kan je een concurrerende positie op de markt claimen en behouden. 

Wat zijn de kosten van Next Day delivery?

De kosten voor Next Day delivery kunnen veel webshops tegenstaan. Zeker wanneer je als webshop lage volumes verzendt. Toch betalen deze kosten zich in veel gevallen terug.

De kosten

Indien je 100 bestellingen per week verzendt, betaal je per zending voor Next Day delivery €7,10. Voor een levering van 1-3 werkdagen is dit ongeveer €6 per pakket. Het verschil is ongeveer €1,10 per pakket. Maar, de som is niet zo simpel. 

Wegen de kosten op tegen de baten?

In de berekening van de kosten moeten de baten ook meegenomen worden. Daardoor creëren we een realistischer beeld van de daadwerkelijke kosten. Want: Next Day delivery is niet alleen een kostenpost. Het brengt natuurlijk ook voordelen met zich mee. Onderstaand op een rijtje deze voordelen:

 • Overtref klantverwachtingen: 56% van de consumenten verwacht dat een bestelling die tot 20.00 uur geplaatst wordt, morgen in huis is. En: de meeste bestellingen worden tussen 18.00 uur en 21.00 uur geplaatst. Bij de meeste reguliere bezorgservices ligt de cut-off tijd echter veel eerder dan 20.00, zeker voor kleinere webshops. Omdat de cut-off tijd bij Trunkrs 23.59 is voldoe je niet alleen aan klantverwachtingen, je overtreft ze.

 • Concurrerende positie t.o.v. concurrent: Wanneer jouw product minder snel bezorgd kan worden dan bij de concurrent kan je hier een heleboel bestellingen aan verliezen. Wees aantrekkelijker voor de consument dan jouw concurrentie door het bieden van extra service.

 • Bespaar kosten: Naast dat je extra omzet kunt genereren met Next Day delivery, kun je ook kosten besparen. Door voor een bezorgservice te kiezen die jouw pakketten ‘s ochtends ophaalt, kun je veel geld besparen op FTE’s. Zeker voor kleine webshops is het niet rendabel om ‘s avonds en ‘s nachts nog orders te verwerken en in te pakken. De kosten voor avondwerk, liggen dan vaak hoger dan de opbrengst van de pakketten. Maar als de pakketten ‘s ochtends opgehaald worden, hoeft er alleen overdag gewerkt te worden tijdens de ‘reguliere’ werkuren. 

Kortom: door €1,10 per pakket per pakket te investeren realiseer je als webshop:

 • meer bestellingen

 • nieuwe aanwinst van klanten

 • hogere klanttevredenheid (dus kans op meer terugkerende klanten)

 • besparing op FTE’s

Wat zijn de voordelen van Next Day delivery?

Aan Next Day delivery zitten een heleboel voordelen, zowel voor de consument als voor jouw webshop. Voordelen per branche kun je vinden in onze klantcases.

Voordelen voor de consument

De zijn de voornaamste voordelen voor consumenten:

 • Snelheid. Het product is binnen 24 uur in huis en daardoor meteen klaar voor gebruik. 

 • 1 afleverpoging. Consumenten weten dat het product de volgende dag komt. Daardoor kunnen ze rekening houden met de levering. Het resultaat: er is maar 1 afleverpoging nodig. 

 • Geen vervelende situaties. Geen vervelende situaties meer door verdwenen pakketten, pakketten die ongewenst op een andere locatie worden afgeleverd of pakketten die te laat zijn!

Voordelen voor de webshop

Dit zijn de voornaamste voordelen voor webshops: 

 • Gunstige cut-off tijd. Met Trunkrs kun je tot 23.59 orders accepteren om de volgende dag te laten bezorgen. Bij veel andere vervoerders liggen deze cut-off tijden veel eerder om dat de pakketten daarna nog opgehaald moeten worden. Dit kan een verruiming tot 7 uur geven. 

 • 15% conversieverhoging. Gemiddeld wordt 21% van de orders van een webshop  tussen 18.00 uur en 21.00 uur besteld. Wanneer je cut-off tijd daarvoor (of midden in) ligt, kun je zo een heleboel orders mislopen. 

 • Besparing of FTE. Voor veel webshops is het niet rendabel om ‘s nachts pakketten in te pakken. Wanneer de pakketten in de ochtend opgehaald worden, hoeven de werknemers geen nachtwerk meer te leveren. 

 • Onderscheidend vermogen. Door ‘vandaag besteld, morgen in huis’ als propositie naar je consumenten te kunnen communiceren kun je je onderscheiden van je directe concurrenten. Daarnaast geeft deze extra marketingwaarde je de potentie om te concurreren met de grote spelers in jouw branche. 

Starten met Next Day delivery?

Next Day delivery biedt veel mogelijkheden voor jouw webshop. Bij Trunkrs kan je al beginnen met Next Day delivery vanaf 50 te verzenden pakketten per week! Daarnaast kan je via onze API-koppelingen met verschillende partners binnen 7 dagen aangesloten zijn op ons systeem.Benieuwd wat de premium service van Trunkrs jouw webshop kan betekenen? Neem dan hier contact met ons op!