nieuws
duurzamer ondernemen is een kwestie van bewustwording
Default Trunkrs News Image

Duurzamer ondernemen is een kwestie van bewustwording

10-02-2020

Online bestellen genereert veel verkeersbewegingen. Daarom wordt duurzamer ondernemen een steeds belangrijker thema voor webshop ondernemers. Ook steeds meer consumenten vragen zich af of het eigenlijk wel zo duurzaam is om spullen online te bestellen en thuis te laten bezorgen. Wat is het alternatief? Dat iedereen in de auto stapt om de producten zelf te gaan halen? Dat is verre van duurzaam. Maar wat kun je als online ondernemer dan doen om je maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen? We geven je 3 tips.

ALS WEBSHOP ONDERNEMER HEB JE EEN AANTAL OPTIES OM DUURZAMER TE ZIJN:

Tip 1 - Verpak zo duurzaam mogelijk

Verpakkingen hebben een grote impact op de duurzaamheid van je pakketten. Je kunt daarin twee belangrijke stappen zetten. De eerste is dat je kiest voor een verpakking van makkelijk afbreekbare materialen, en daar vervolgens zo min mogelijk van gebruikt. Vraag jezelf dus af; 'is het echt noodzakelijk om én de commerciële verpakking én plastic bescherming én een om-doos te gebruiken?' Minder gebruiken is duurzamer en bespaart kosten. Probeer daarnaast zo min mogelijk 'lucht' mee te verpakken. Dit heeft een behoorlijke impact op het transsport. Want je kunt je beschikbare ruimte maar één keer gebruiken. Gebruik deze dus zo optimaal mogelijk.

Tip 2 - Kijk naar hoe duurzaam je vervoerder is

Hoe duurzaam is het vervoer dat jouw bezorgdienst gebruikt? Om bij te dragen aan meer duurzaamheid hebben wij besloten onze vloot duurzaam te maken. Inmiddels rijden onze eerste elektrische auto's al. En in 2022 zal onze vloot volledig elektrisch rijden. Hoe groen vervoerders zijn, verschilt nogal. Check dus op de website van je vervoerder hoe duurzaam zijn vloot is.

Tip 3 - Stem het aflevermoment af op de ontvanger

Het is voor iedereen frustrerend als een aflevering mislukt, vooral voor de ontvanger. Maar het zorgt ook voor extra vervoersbewegingen. En die zijn niet nodig. PostNL doet nog slechts één afleverpoging. Is de ontvanger op dat moment niet thuis, dan moet hij zijn pakket afhalen op een afhaalpunt, wat ook weer een vervoersbeweging is. Geef daarom de ontvanger in de checkout de mogelijkheid zelf te kiezen voor een geschikt aflevermoment. Dat kan bijvoorbeeld door meerdere vervoerders naast elkaar aan te bieden. Plug-ins zoals die van Paazl maken dit eenvoudig inpasbaar in je huidige software.

ONTWIKKELINGEN

We zien nu al een ontwikkeling dat binnensteden in de toekomst op slot gaan voor niet-elektrisch vervoer. Dat we naar een meer duurzame oplossing toe moeten is dus duidelijk. Feit is ook dat juist in de buitengebieden nog veel winst te behalen valt door voor meer duurzaam vervoer te kiezen. Daar zijn de te overbruggen afstanden over het algemeen groter wat meer CO2- uitstoot per pakket oplevert. Kern van de zaak is dat zo schoon mogelijk vervoer niet iets zou moeten zijn wat de overheid ons oplegt. We moeten het zélf willen als maatschappelijk betrokken ondernemers. Join us. Wij zijn Trunkrs.

Benieuwd wat de dienstverlening van Trunkrs voor jouw webshop kan betekenen? Neem contact met ons op. We helpen je graag!